Windy

2009. szeptember 26., szombat

Bujtor István

Hónapok óta tudtuk, hogy baj van. Mégis váratlanul ért a hír... Bujtor István hatszoros magyar bajnok, kétszeres Fehérszalag győztes vitorlázó, soha többé nem léphet szeretett hajója a Rabonbán fedélzetére. A balatoni vitorlázás egyik nagy és talán legismertebb alakja. Filmjein keresztül láthattunk egyedül bele a vitorlás sport rejtelmeibe. Remekül átadta a "Balaton érzést" a 80-as és később a 90-es évek balatoni hangulatát.



A kedvenc Bujtor filmem mégsem a Balatonon, hanem az Adrián játszódik. Az 1969-es, Az oroszlán ugrani készül című film még mai szemmel is izgalmas és látványos, nem hogy a 70-es, 80-as években. Menő fej James Bond paródia. Szórakoztató, humoros, de ezeken túl egy picit belopta a nyugati életérzést... és a gyönyörű tájak, a jó zene....



Bujtor István és családja Balatonszemesen töltötték a nyarakat. Édesanyja Gundel Katinka ebben az évben ünnepelte 100. születésnapját. Talán még nem tudja, hogy mi történt a fiával. A betegségét is titkolták előtte.


Híres és tehetséges család. Végezetül álljon itt egy idézet Bujtor István Ezt megcsíptük Oszi? című könyvéből:

Vegyük a hajót. Van ugyebár a svertes és kíles, esetleg kílsvertes. Palánkozása lehet klinker vagy karvell. Elöl a drótkötél: forstág. Oldalt: vantni, nagyobb hajókon beksztég is van. Az árbocon a szálingok merevítik a vantnikat. Vitorlaügyben elöl a Fock, hátul a Grósz. Na, ezeknek kivételesen van magyar nevük. Az első vitorlát már jóideje Jenőnek hívják, a Grósz neve: Karcsi. Amikor kimegyek vitorlázni, felhúzom a Jenőt és a Karcsit, a Jenőt jól megstrekkelem, beakasztom a fallt a klemmbe, ellököm a hajót a stégtől, és mehetünk. Vigyázni kell, hogy a Karcsi hátsó élében benn legyenek a latnik, mert különben a vitorla flatterol. Az a jó, ha egyes szélben a hajó egy kicsit lúvgirig. Krajcolásnál vigyázni kell, nehogy a másik hajó zihere lébe kerüljön, mert akkor könnyen fel tud szúrni. Ha felszúrt, át kell fordulnunk a másik slágra. Jó, mi?"

Jó szelet Pista bácsi!

bulldog





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése