Windy

2013. június 16., vasárnap

Trawler race

Halászhajó verseny. Ez egy szép hagyomány itt az öbölben. Természetesen ez is az adakozásról szól. A Trawler race összes bevétele a balesetben lerokkant halászok vagy a balesetben elhunyt halászok családjának megsegítésére fordítódik. Három település van az öbölben. Torquay, Paignton és Brixham.
Ez utóbbi egy halászfalu, hatalmas flottával, halfeldolgozó üzemekkel. Az egyik kolleganőm férje történetesen halászhajó kapitány. Az ő hajójára a Holly Anne-ra kaptam meghívást, hogy ott átélhessem életem első halászhajó versenyét.
Az időjárás elég változékony volt. Erős szél, nagy hullámok és squallok. A legjobb egy rázós futamhoz. :-)
A verseny természetesen nem vérre megy. Inkább felvonulás jellegű, de azért a kisebb lassabb hajók kapnak egy kis előnyt, a legnagyobb és leggyorsabb hajók utoljára indulnak. Így jó eséllyel szinte egyszerre érnek célba.







Szédítő látvány volt a több, mint 30 kisebb, nagyobb halászhajó rohanása a viharos időben.
A befutó után szépen egymáshoz kötötték a hajókat és hatalmas fiesta kezdődött. Grillezett finomságok, üditő és sör hegyek, zene tánc késő estig. Közben persze tombola és eredményhírdetés.




Ismét megtapasztaltuk az angol emberek kedvességét és segítőkészségét. Itt tényleg nem hagynak senkit az út szélén... ;-)

És végül egy videó, ami talán vissza nem adja az élményt, de érzékelteti a hangulatot:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése