Windy

2010. január 27., szerda

Jessica és Abby I.


Jessica Watson ausztrál, valamint Abby Sunderland californiai tinédzser.Mindketten a legfiatalabb egykezes földkerülő nő címre pályáznak. Ez azt jelenti, hogy ez a két kislány egyedül vágott neki a megállás nélküli földkerülésnek.
Talán a hírekből derenghet, hogy a közelmúltban egy holland kislány Laura Dekker is hasonló
terveket szőtt, igaz ő még csak 14 éves volt akkor, de a hatóságok nem járultak hozzá, sőt
kifejezetten megfenyegették a szüleit, hogy gyámság alá helyezik a lányukat, ha továbbra is ilyesmire készül .Úgy látszik, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok sokkal liberálisabb ilyen téren, mint Hollandia.
Mindkét kislány gyakorlatilag születése óta hajózik, felkészültek, nagy gyakorlattal rendelkeznek és hát a technika amit visznek is elég modern és biztonságos. Viszont az útvonal nagyon kemény. A viharokkal teli déli óceánok még felnőtt férfiaknak is kihívás, nem hogy 16 éves lánykáknak.


Minden tiszteletem az övék és nem irigylem a szüleiket.... Elsőként nézzük az ausztrál kislányt:
Jessica több, mint 100 napja elindult, már túl van az út felén.... na és rengeteg megpróbáltatáson, kalandon. Hajója a 34 lábas Sparkman & Stephens típusú Ella's Pink Lady
egy tengerálló, erős hajó, már többször bizonyított.
Sőt most is hiszen Jessica a napokban kerülte meg a Horn-fokot ami most is megmutatta az igazi arcát. 65 csomós szélviharban, hatalmas hullámokon keresztül vezetett az útja.

Hihetetlen, de négyszer is felborult, ebből egyszer teljesen, tehát 180°-ig is. Ekkor még a z úgynevezett EPIRB bója is aktiválódott, nem kis pánikot keltve a családjában, hiszen a bója jeleit rögtön észlelte az MRCC akik pedig telefonon értesítették erről Jessica szüleit. Szerencsére szinte azonnal sikerült műholdas telefonon összeköttetést létesíteniük, így mindenki megnyugodhatott, hogy ugyan kisebb károk keletkeztek (pl. elgörbült a napelemeket tartó collos rozsdamnetes csőváz) a hajóban, de ezek nem befolyásolják a további biztonságos hajózást.


A modern technikának köszönhetően folyamatos kapcsolatban lehet a külvilággal, sőt még televíziós interjúkat is tud adni, ha éppen olyan a helyzet. Az alábbi videón látható felvétel két nappal ezelőtt készült az Ausztrália nap alkalmából. A riportban megemlítik Abby-t akiről természetesen Jessica már tud, sőt a blogjában nagyon sportszerűen üdvözli és sok szerencsét kíván neki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése