Windy

2009. február 12., csütörtök

Budapest Boat Show 2009 I.



Elérkezett ez is... a várva várt hajókiállítás. Fontos ez a néhány nap, egy kis "vitamin dózis", hogy kibírjam a még hátralévő másfél két hónapot.
A kiállításon érezhető a gazdasági válság. Kevesebb a kiállító, kevesebb a hajó és sajnos az motoros-vitorlás arány sem változott a vitorlások javára. A válság egyetlen hozadéka, az árengedmény nálunk érzékelhetetlen a forint gyengülése miatt.

A már megszokott kiállítók mellett azért lehetett találni újdonságokat, nekem a legjobban egy 28 lábas trimarán tetszett. Ilyet eddig talán csak a tengerpartokon láttunk (az az egy kivétel amit sokáig hirdettek különböző használt hajós oldalakon) és ott is csak ritkán és most végre itt van... nyáron Balatonfüreden lesz kipróbálható.


2010-ben a Kékszalagon is látni fogjuk, ahogy remélhetőleg egyik "talpával" a levegőben száguld el a mezőny mellett.


Első látásra az ember azt gondolná, hogy ezzel egy mai átlagos balatoni kikötőbe nem lehet beállni, de aggodalomra semmi ok, egy ügyes megoldással a két oldalsó test gyorsan és szorosan a hajó mellé rögzíthető és így máris kevesebb, mint 3 méter elegendő a kikötőben.
Ezt a műveletet egy kötél rendszerrel és a hajón található csörlők használatával kevesebb, mint 2 perc alatt végrehajthatjuk, így elegendő a kikötő védett öblébe érve hozzákezdeni.


Belül egy kicsit szűkebb a hely, mint azt egy átlag 28 lábas hajótól elvárná az ember, de ha azt vesszük, hogy ez egy gyors hajó, akkor talán a versenyre épített hajókhoz lehetne hasonlítani.


A kajütbe lépve először egy kicsit tengeralattjárós érzésem támadt. Nincsenek nagy terek, a szalonban annyi minden van, hogy elég zsúfoltnak látszik. A lépcső mellett kétoldalt konyhát találunk. Az egyik oldalon a mosogatót és szekrényeket, a másik oldalon a sütőt és a hűtőt.


A lépcső mellett lehet bebújni a kokpit alatt meghúzódó hálófülkébe, ahol talán két felnőttnek elegendő hely van.


A szalonban egy hosszú, felében összecsukható asztal és két oldalon egy-egy pad, ami szintén alkalmas akár alvásra is.

A szalon és az orrkabin között egy kis mosdó és wc fülkét találunk, szintén egy csomó praktikus tárolóhellyel.




Az orrkabin szűkös csak fekvésre alkalmas, de elég széles, két ember bőven elfér és a kétoldali ablakok valamint a nyitható tetőablak miatt még szellős és világos is.

Az egész kiállítást végignézni, néhány helyen hosszabb beszélgetésekkel, tüzetes hajó mustrával és barátokkal történt cseverészéssel sem vett 4 óránál többet igénybe, de mégis annyira jólesett, hogy elképzelhető talán egy második forduló a hétvégén... :)

bulldog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése