Windy

2009. február 23., hétfő

A nagy jogsi vita (magyar vs. horvát) :)


Régi vita. Érdemes e egy állítólag feleslegesen bonyolult, hosszú és sokak szerint drága tanfolyamot végig csinálni amikor hasonló képesítést Horvátországban olcsóbban, egyszerűbben és lényegesen olcsóbban meg lehet szerezni? Valóban a magyar képesítés egy tenger nélküli ország bürokratikus okoskodása? Valóban pénzlehúzás? Valóban sok felesleges dolgot tanítanak?

Szerintem mindenkinek a saját igényeinek megfelelőt kell választania. Ha valaki csupán a horvát szigetek között, a part közelében szeretne hajókázni saját vagy bérelt hajóval annak valószínűleg bőven elég a horvát képesítés. Persze a part közelében is rengeteg veszély leselkedik a hajósra, sőt talán több, mint a nyílvízen tehát nem árt felkészültnek lenni. Egy elméleti tanfolyam megfelelő alapot ad a gyakorlat megszerzése előtt. Minél erősebb és szélesebb ez az alap, annál biztosabb a gyakorlat biztonságos megszerzése is. Szeretem tudni, hogy mire készülhetek így valószínűleg kevés váratlan dolog fog velem történni a gyakorlat megszerzése közben, főleg, hogy a tanfolyamnak része egy úgynevezett szkipper tréning ahol rengeteg dolgot élesben is megismerhetünk.

Tehát hamarosan, március 16-án kezdődik az elméleti tanfolyam egy nappal később 17-én pedig a GMDSS/ROC rádiós tanfolyam. Nekem már a tanfolyam is egy kalandnak számít, mert csupa érdekes dolgot fogok tanulni.... Kalandra fel! :)

bulldog

1 megjegyzés:

  1. A horvát vizsgával kapcsolatban alapvetően igazad van. De horvát vizsga és horvát vizsga között is óriási különbségek vannak. Van aki le se megy Horvátországba, felhozzák neki a papírt, van aki pénteken készül rá egy napot, aztán szombaton levizsgázik. És vannak az egyhetes tanfolyamtúra után letett vizsgák. És sok függ a kikötőkapitányságtól, ahol vizsgázol. Amikor én vizsgáztam Pulában a 15 vizsgázóból 5-t meghúztak.
    Mindenki maga döntheti el, mit bír el a lelkiismerete, meg persze a pénztárcája, ha elsüllyeszt egy 100 ezer eurós hajót.

    VálaszTörlés